Despre airsoft

Ce este Airsoft-ul ?

PREAMBUL:
Airsoft este un joc, bazat pe simulare a unui conflict, care are similitudini cu paintball. În majoritatea scenariilor, participanţii au scopul de a elimina adversarii prin atingerea lor cu bile din material plastic cu diametrul de 6mm (sau ocazional 8mm) lansate din replicile de airsoft. Replicile de airsoft sunt de trei tipuri, din punct de vedere al modului de propulsie a bilei:
a) pe baza de gaz (CO 2, “Green Gas” sau “Red Gas” (propan cu cantitati diferite de lubrifiant siliconic in compozitie, gaz “134a” sau un alt tip de gaz);
b) pe baza de arc (aerul este comprimat, printr-o duza, cu ajutorul unui mecanism cu arc si piston actionat manual). Aceste replici sunt cunoscute si ca “springers”.
c) cu propulsie electrica (contin sisteme mecanice care folosesc motoare electrice pentru a actiona un piston cu arc (aceste replici sunt cunoscute si ca AEG-uri).
Participanţii utilizează de obicei diferite tipuri de replici de airsoft, ca şi accesorii şi obiecte tactice utilizate de armată şi poliţie. Airsoft este popular în Asia de o lungă perioadă de timp şi acum există un interes în creştere în practicarea acestui sport atât in America de Nord cât şi în Europa.

1. Istorie
Airsoft a fost dezvoltat in Japonia la inceputul anilor 1970. Fabricanţii au pus un mare accent pe replicarea cat mai exactă a design-ului armelor de foc şi de tir.
În contrast, paintball a fost dezvoltat în Statele Unite în 1981 ca o variaţie a jocurilor “de-a v-aţi ascunselea” si “leapşa”, prin folosirea unor mecanisme devoltate pe baza marcatoarelor cu vopsea industriale.
În interesul dezvoltarii unei imagini mai prietenoase, in cadrul industriei de paintball se evită analogii directe cu elemente ce ar duce cu gandul la forţe militare şi război (tendinţa actuală fiind către speedball cu spectatori, în timp ce Airsoft se concentrează mai mult pe realism sau simulare militară.

2. Moduri de joc

Skirmish

“Skirmish” este cel mai intalnit mod de joc din airsoft. Jucatorii pot folosi metode si mijloace diferite de tehnica militara reala (de exemplu, incarcatoare majorate). Majoritatea practicantilor se imbraca in uniforme si poseda replici al caror pret cariaza intre 50 – 2000 dolari. Luptele pot avea loc in orice locatie.

CQB – URBAN

Termenul “Urban”, care face referinta la Luptele urbane, este un mod de joc foarte popular. Ideea de baza consta in jucatul in spatii urbane restranse, avand astfel parte de o desfasurare rapida a actiunii si multiple surprize din partea oponentului. Spatiul de joc trebuie amenajat in asa fel incat sa semene cu o o zona de lupta urbana. Pe teren de obicei se regasesc pereti, porti, usi, scari, tunele, diverse deschideri in ziduri si pereti. Modul urban se poate juca atat ziua cat si noaptea. In acest mod de joc, puterea cu care replicile trag poate fi restrictionata, la fel si distanta de angajare, pentru a compensa distantele mici pe care se disputa meciul .Grenadele, minele si alte capcane se dovedesc utile in acest tip de joc, datorita densitatii inamicilor pe campul de joc. Deseori, jucatorii poarta echipament additional de protectie, pentru a isi apara diverse zone de lovituri si ricoseuri. La unele jocuri chiar se impune un anumit echipament, pe langa regulile restrictive legate de replica.

MilSim

MilSim, pe scurt pentru Simulare Militara (Military Simulation), combina airsoftul cu elemente militare. Cateva misiuni sunt oferite fiecarei echipe, alaturi de echipamentul de baza :munitie, ratii, baterii, statii radio si alte echipamente. La unele evenimente echipamentul poate fi pus la dispozitie de catre organizator, in timp ce la altele el este adus de fiecare jucator.

Echipele de obicei raman pe teren pana la sfarsitul jocului, intoarcerea lor in zona din afara jocului avand loc doar pentru exceptii medicale sau alte situatii speciale. De obicei, jocurile de simulare dureaza mai multe zile, de exemplu evenimentul BERGET din Suedia dureaza 6 zile la rand, fara pauze. In evenimentele mari MilSim, se folosesc de obicei vehicule menite sa emuleze transportoarele blindate si tancurile pe care le foloseste armata in realitate. In unele cazuri, cum ar fi evenimentul Operation Irene, transportoare blindate si tancuri reale au fost folosite.

Jocurile de airsoft nu sunt limitate la aceste trei moduri de joc, exista cu mult mai multe moduri de a juca airsoft

Sistemul de onoare

In airsoft, se foloseste sistemul de onoare care presupune ca fiecare jucator va recunoaste cand este lovit de un proiectil, deoarece spre deosebire de proiectilele cu vopsea din paintball, bilele de plastic solid din airsoft nu lasa un semn vizibil. Cu toate ca exista proiectile pentru replicile de airsoft umplute cu vopsea, ele nu prea sunt folosite, deoarece sunt destul de ineficiente

In functie de distanta de la care se trage si de puterea replicii, un jucator de airsoft simte cu siguranta lovitura pe care a primit-o. Cu toate acestea, un jucator care alearga sau care nu este atent poate sa nu simta lovitura. De aici rezulta importanta arbitrilor. Cu toate acestea, recunoasterea loviturilor individual este foarte importanta, deoarece campul de lupta nu poate fi monitorizat indeaproape de catre arbitrii.

Pentru a preveni eventuale dispute pe teren, jucatorilor le este interzis sa strige altor jucatori ca au fost loviti. Pentru a se asigura de precizia loviturilor lor, jucatorii pot cere ajutorul unui arbitru. Simularea loviturii cu cutitul se face prin atingerea cu palma a oponentului. Acest lucru este util si pentru a evita tragerea asupra unui opponent aflat foarte aproape. In acelasi considerent, se poate apela si la eliminarea prin somatie. De obicei, jucatorilor li se interzice sa traga, daca nu vizualizeaza tinta. Jucatorii trebuie sa desconsidere rafalele trase de un jucator care a fost deja eliminat. Nu se incurajeaza limbajul vulgar si contactul fizic intre jucatori, aceste lucruri putand sa atraga penalizari sau chiar descalificarea din joc. Jucatorii trebuie sa isi resolve disputele amiabil si prietenos.

Toti jucatorii trebuie sa recunoasca daca au fost loviti. Recunoasterea loviturii se poate face in felul urmator:
(1) Se striga cu voce tare “Mort”;
(2) Se ridica arma deasupra capului si se poate afisa si un indicator al loviturii. Un astfel de indicator poate fi o haina intens colorata (pe timpul zilei) – de exemplu, o vesta reflectorizanta sau un obiect fosforescent sau stralucitor (pe timp de noapte). Jucatorii care nu recunosc atunci cand sunt loviti, risca sa fie ostracizati si ignorati de catre comunitate. Din acel moment, ei sunt urmariti cu mai multa atentie de catre arbitrii, si daca vor continua sa nu recunoasca loviturile, risca sa fie exclusi din meci.

Datorita sistemului de onoare , multi considera ca in airsoft este nevoie de etica si valoare morala..

Conducerea jocului

Jocurile pot fi conduse chiar de catre jucatori, folosidu-se niste reguli stricte, asupra carora s-a cazut de accord in prealabil. Cu toate acestea, in jocurile mai bine organizate, un “conducator de joc” controleaza decursul jocului si genereaza misiuni, reguli si situatii spontan. Scenariile de airsoft variaza in functie de tipul misiunii, numarul de echipe participante, numarul de jucatori dintr-o echipa, obiectivele de joc si conditiile pentru victorie, cat si durata jocului. Scenariile cele mai populare sunt: capturarea unui steag (sau a unui alt obiect), eliberarea unor ostatici, ambuscade, raiduri sau asalturi, jucatul pana la distrugerea completa a echipei adverse, cauta si distruge.
Sarcinile care revin de obicei conducatorului de joc sunte cele de a sorta jucatorii in echipe, a hotari scenariul si conditiile pentru victoria uneia dintre echipe, propunerea unor obiective pentru echipe, informarea jucatorilor cu privire la regulamentul de joc, delimitarea suprafetei de joc si stabilirea unei durate de joc. Cu ajutorul fluierelor, steagurilor, megafoanelor si statiilor radio, un grup de arbitrii poate calauzi cateva sute de jucatori pe parcursul catorva reprise sau pe parcursul intregului meci (daca se joaca fara pauze) In functie de fiecare scenario, jucatorii pot fi eliminate doar daca sunt loviti o singura data, pot fi doar scosi din actiunea jocului daca sunt loviti si pusi la loc in joc cu ajutorul unui “medic”, sau li se poate permite sa re-intre in joc doar din anumite locuri sau doar dupa un anumit timp.

Cei care intentioneaza sa infiinteze terenuri de joc sau sa organizeze jocuri pe suprafete publice sau private de obicei colaboreaza cu autoritatile locale (sau cu proprietarul terenul pe care se va desfasura jocul), desemneaza zone “sigure” si limitele suprafetei de joc, invita jucatorii la joc si bineinteles, le ofera acestora facilitatile necesare: parcare, toaleta, apa, curent electric. Deasemenea, in astfel de terenuri organizate, se se pot cumpara: munitie, mancare cat si alte provizii necesare (mai ales daca locatia este departe de magazine comerciale)

4. Echipe
Există multe echipe organizate, atât în Asia, SUA cât şi în Europa. Unele echipe sunt alcătuite din doar câţiva jucători, care joacă airsoft împreună la sfârşit de săptămână. Alte echipe pot avea chiar şi peste 50 jucători, si pe lângă jocurile ocazionale, participă la evenimente naţionale sau regionale.
Echipele competitive [care au statut juridic] pot obţine fonduri speciale sau sponsorizări şi pot concura în competiţii sau evenimente mari, care pot dura mai multe zile, în ţară sau în străinătate. Cele mai multe dintre echipele organizate adoptă nume, logo-uri, patch-uri, uniforme, echipament şi realizează site-uri web sau forumuri pentru a-şi personaliza aspectul faţă de alte echipe de airsoft.
În România, există mai mulţi practicanţi de airsoft, dar şi multe echipe, care sunt diferite prin numarul membrilor, organizare şi echipament. În lume echipele/ cluburile de airsoft sunt organizate în federaţii si asociaţii.
Acestea pot fi organizate în funcţie de grupul de familie, proximitatea geografică, afilierea profesionala, scoala sau organizatie de afaceri, sau chiar în funcţie de compatibilitatea stilurilor de joc, stiluri de viaţă, precum şi personalităţi.
Unii jucatori pot aparţine mai multor echipe sau doar unei echipe în mod special, sau pot acţiona în calitate de “singuratici” care nu au nici o echipa special de afiliere. Unele echipe adoptă reguli formale de asociere, dar majoritatea nu.
Au fost încercări de a menţine airsoft un sport mai puţin vizibil, mai exclusivist, dar afluxul de replici ieftine, ca şi faptul că au apărut foarte multe pagini de internet cu această temă, fac ca această activitate sportivă să fie practicată cu pasiune de un număr, tot mai mare, de oameni.

5. Aspecte Juridice
Jocul de airsoft şi replicile de airsoft sunt legale în majoritatea statelor lumii, dar nu în toate. Airsoft armele si joaca airsoft este legală, în cele mai multe părţi ale lumii, dar nu toate. Unele ţări au restricţii specifice, cum ar fi puterea maximă admisă, aka fps (de picioare pe secunda) reguli privind folosirea de mărci comerciale ale armelor reale de foc, şi folosirea de culori “nerealiste” pentru a le deosebi replicile de arme de foc. Replicile sunt legale pe întreg teritoriul SUA, dar există restricţii în anumite oraşe, cum ar fi Camden, NJ, Newark, NJ, Chicago, IL, şi Detroit, MI. Statele din New Jersey, Illinois, New York si Michigan face, totuşi, permit folosirea şi manipularea în public a replicilor airsoft, deoarece legislatia statelor federale reglementează replicile airsoft ca jucării.
În Marea Britanie, replicile airsoft sunt clasificate ca ” imitaţie de arme de foc reale ” sau IAR. Vânzarea, fabricarea sau importul de IAR sunt limitate la activităţile care sunt destinate, sau au fost autorizate de către biroul apărare de origine în conformitate cu Codul Penal în 2005 care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2007. Airsoft a fost considerat o acţiune de aparare si atac, aşa cum sunt definite în conformitate cu legislaţia britanică, şi este permisă să cumpărarea, fabricarea sau importul de replici airsoft. De obicei, singura metodă acceptată este de a dovedi dreptul de a obţine statutul de membru al unui site de luptători, care detine site-ul public de asigurare de răspundere. Un sistem instituit de către comercianţii cu amănuntul din Marea Britanie, numit UKARA, recomandă ca pentru a fi membru al site-ului trebuie ca un jucător să fi jucat cu cel puţin trei jocuri de airsoft, pe o perioadă de nu mai puţin de două luni. Dreptul de a deţine o IAR este rezervat în continuare, persoanelor peste 18 ani care sunt înregistrate site-urilor.
Nu este nevoie pentru să fi un jucator UKARA înregistrat pentru a cumpăra replici airsoft de la comercianţi cu amănuntul; totuşi, pentru a se apăra, mulţi comercianţi cu amănuntul vor vinde doar pentru a UKARA jucãtor înregistrat. De asemenea, pot fi vândute replici airsoft şi jucătorilor care cunosc personal luptători înregistraţi. Acesta, pentru că legea penalizează vânzătorul cât şi cumpărătorul potenţial.
De asemenea, folosirea sau posesia de orice fel de replică, încărcate sau altfel, într-un loc public este considerată o abatere a legii în Marea Britanie. Acest lucru poate fi penalizat prin sancţiuni.
Jucătorii de airsoft sunt însărcinaţi să informeze autorităţile locale despre când şi unde se vor desfăşura jocul de airsoft pentru a nu apărea nenţelegeri.
Datorită unui regim de intrare de replici la prêt mic din străinătate, Poliţia Naţională Filipineză a emis în decembrie 2007 Circulara 11 (Airsoft de punere în aplicare regulile şi reglementările în vigoare). Reglementează de achiziţia, înregistrarea, utilizarea, transportul, transferul de posesie, importul, fabricarea si repararea, marcarea şi mărcile, precum şi comerciale vânzarea de arme de airsoft cetăţenilor filipinezi de vârsta legală. Numai replicile airsoft cu o viteza de 550 de picioare pe secunda (fps) sau mai puţin, folosind bile de 0,2 g pot fi înregistrate. De asemenea, PNP AIRR reglementeaza modul de funcţionare a jocului în spaţiile destinate airsoft-ului, echipelor înregistrate de airsoft, precum şi adoptarea de norme standardizate şi coduri de conduită în rândul jucătorilor de airsoft. Strainiilor le este interzis transportul sau înregistrarea dreptului de posesie a replicilor, dar acest lucru nu îi împiedică să joce cu ele în spaţiile destinate airsoft-ului.

Regulamente Internaţionale

Australia
In Australia airsoftul este ilegal in mare parte din motive practice. Legea australiana clasifica replicile air si blow back ca intrand in categoria A a armelor fiind plasate in aceeasi clasa ca si armele de foc, iar pentru a achizitiona o astfel de replica trebuie primesti autorizatie, ceea ce presupune un proces foarte riguros si laborios de obtinere de la politie. Totodata trebuie sa ai un motiv serios si sa poti face aceasta dovada inainte de a primi autorizatia pentru arma de foc, indiferent daca este replica airsoft sau arma reala. Orice persoana in posesia careia se gaseste o replica airsoft fara autorizatie, primeste aceeasi pedeapsa ca in cazul unei arme de foc reale. Airsoftul in Australia tinde sa redefineasca airsoftul ca sport si sa fie permis din punct de vedere legal. Acest lucru va fi posibil doar daca replicile pot fi obtinute (incepand cu varsta de 18 ani, si (se spera) ca persoana sa primeasca un permis specific pentru a putea achizitiona arma), pentru protectia sportului si a celorlalti.
Airsoftul in Australia a dat gres pana in prezent in a face pasi semnificativi in ceea ce priveste autoritatile, si nevand nici un impact semnificativ in procedura de votare, aceasta intarziind astfel cu sase luni (iunie 2007).

Austria
Replicile airsoft sunt permise dar sunt restrictionate pana la viteza de 0,08 jouli pentru persoanele sub 18 ani. Toti practicantii care au cel putin 14 ani nu au nevoie de acordul parintilor. Replicile airsoft ce au putere mai mare de 0,08 jouli pot fi achizitionate din magazine specializate de arme si toti practicantii trebuie sa aiba cel putin 18 ani.

Belgia
Replicile airsoft pot fi cumparate de la distribuitori autorizati care detin un certificat pentru arme de aparare care le permite importul si comercializarea armelor de foc.

Bulgaria
Persoanele intre 14 si 18 ani pot juca cu acordul parintilor si nu sunt necesare documente specifice pentru cei peste 18 ani. Legea bulgara le considera arme cu aer si pentru posesia acestora nu este nevoie de autorizatie; oricum folosirea acestora in spatii “protejate” este interzisa. Spatiile protejate includ spatiile publice, scolile, cladirile administrative si alte proprietati publice. Nu exista restrictii in legatura cu transportul, posesia sau folosirea replicilor airsoft in Bulgaria. Nu exista restrictii in legatura cu varsta practicantilor dar in acelasi timp comerciantii nu vand replici minorilor. Nu sunt restrictii in legatura cu folosirea laserului a lanternelor tactice alaturi de replici airsoft. Spre deosebire de jocurile din SUA nu este necesara vopsirea capatului tevii in portocaliu si nu exista restrictii legate de puterea replicii airsoft.

Canada
Armele cu aer sunt impartite in trei categorii: cu aer (sistem pneumatic), actionate cu arc (arc-aer) si cu gaz (CO2 sau nitrogen). Tinand cont de legea care reglementeaza armele de foc si de codul penal, armele cu aer pot fin clasificate in 4 categorii:
1. arme cu aer care sunt considerate arme de foc de catre legea armelor de foc si de codul penal
Aceste arme cu aer atat cu viteza mare (peste 152,4 m * 500 picioare / secunda) cat si cu energie mare (peste 5,7 jouli sau 4,2 picioare/livra). Puterea vitezei este caracterizata de viteza proiectilului atunci cand paraseste gura tevii, de obicei fiind exprimata in metri pe secunda sau picioare pe secunda. Puterea enegetica este energia proiectilului la parasirea gurii tevii exprimata in jouli sau picioare pe livra. Armele cu aer trebuie sa intruneasca cele doua standarde pengtru a fi clasificate ca arme de foc in conformitate cu legea privind armele de foc.
Aceste arme cu putere mare, sunt subordonate aceleiasi autorizatii si proceduri ca in cazul armelor de foc conventionale.
Cerintele privind stocarea, transportul, afisarea si manuirea lor sigura sunt prevazute de regulamentul privind armele de foc. De obicei, prevederile producatorului sunt folosite pentru a determina viteza si energia pentru care arma a fost conceputa. Aceasta informatie poate fi disponibile in manualul posesorului sau pe site-ul producatorului. Daca informatia nu este disponibila, se poate apela la numarul de telefon 1800731-4000 si intreba armurierul daca arma cu aer este clasificata ca arma de foc potrivit prevederilor legii privind armele de foc.
Armele cu aer cu putere mare sunt clasificate ca arme de foc fara restrictie. Pistoalele cu aer cu putere mare sunt clasificate ca si restrictionate sau in cazul in care teava depaseste 105 mm sau sunt interzise daca teava este de 105 mm sau mai putin.
2. armele cu aer care sunt definite de codul penal ca arme de foc, dar sunt considerate a nu fi arme de foc cu adevarat potrivit legii armelor de foc si a codului penal
Acestea sunt arme cu aer cu viteza maxima de 152,4 m sau 500 de picioare pe secunda si/sau o energie maxima de 5,7 jouli sau 4,2 picioare pe secunda. Asemenea arme cu aer sunt excluse de la autorizare, inregistrare sau alte cerinte prevazute de legea privind armele de foc sau a sanctiunilor reglementate de codul penal pentru posesia armelor de foc fara a detine autorizatie sau certificat de inregistrare.
In orice caz, acestea sunt considerate arme de foc conform codului penal daca persoanele care le folosesc comit infractiuni cu acestea. Orice persoana care foloseste o asemenea arma cu aer pentru a comite o infractiune se supune acelorasi sanctiuni ca si o persoana care foloseste o arma de foc. Simpla posesie, achizitie si folosire a acestor arme cu aer in scopuri legale este reglementata in detaliu de actele normative regionale si municipale si de legi federale. De exemplu, anumite regiuni pot reglementa o varsta minima pentru achizitia unei astfel de arme cu aer. Aceste arme cu aer sunt scutite de obligatiile privind depozitarea specifica in siguranta, transportul si manuirea, cerinte care sunt reglementate in afara acelei legi. De asemenea, codul penal impune precautii rezonabile pentru folosire, purtare, manuire, depozitare, transport si incarcare la bord a acestora intr-un mod securizat.
3. arme cu aer care sunt considerate replici ale armelor de foc
acestea sunt arme cu aer care nu sunt puternice astfel incat sa cauzeze serioase vatamari sau moarte dar ele sunt concepute asemeni armelor de foc reale cu o precizie apropiata. Aceste replici cu exceptia replicilor de arme de foc antice, sunt clasificate ca fiind dispozitive interzise.
Anumite arme cu aer in special sunt de obicei numite arme usoare cu aer ce se disting de aceasta categorie. Acestea sunt dispozitive care au o viteza si o energie mai mica, si lanseaza proiectile care sunt din plastic sau cauciuc, fata de cele din metal sau plumb. Desi replicile sunt interzise se pot pastra incepand cu data de 1 decembrie 1998. nu este necesara autorizatie pentru posesia lor si nu este necesara inregistrarea acestora. De asemenea, la nivel de individ nu poti importa sau achizitiona o astfel de replica. Daca o replica de arma de foc este scoasa in afara teritoriului Canadei, nu exista posibilitatea de a o mai aduce inapoi. Codul penal prevede sanctiuni referitoare la utilizarea replicii sau a oricaror imitatii de arme de foc pentru a comite infractiuni. Centrul de arme de foc din Canada primeste foarte multe solicitari de la persoane care doresc sa stie daca armele cu aer de putere mica pot fi considerate replici, daca seamana cu armele reale de foc ca forma si marime dar sunt facute din plastic de culori deschise sau transparent sau mai mici ca dimensiuni. Multe din aceste dispozitive trebuie evaluate fiecare in parte. Ca regula generala, de asemenea, acestea trebuie sa fie din plastic transparent si acestea sunt semnificativ mai mici decat versiunile reale si nu sunt clasificate ca replici. Culoarea deschisa nu le exclude de la a fi considerate dispozitive definite ca replici.

Estonia
Replicile air nu sunt considerate arme dar sunt considerate elemente sportive similare cu markerele de paintball potrivit Institutului Forensic din Estonia si pot fi liber importate, comercializate si folosite.

Pericolul de a fi confundate cu armele reale de foc
Au fost inregistrate situatii nefericite cand replicile au fost confundate cu arme reale de foc. In aceste rare cazuri jucatorii trebuie sa stie cum sa reactioneze, sa clarifice faptul ca nu detin o arma reala, in timp ce comporta ca si cum ar fi o arma reala. Se pot folosi cateva solutii de prevenire pentru a nu lasa loc confuziilor: a nu se scoate sigiliul portocaliu, informand publicul din jur in legatura cu airsoftul si jucand in spatii private. Diferenta majora intre armele de foc reale si replicile airsoft este forma zonei de incarcare care consta intr-o deschidere circulara prin care trec bilele.
Astfel, scoaterea si indepartarea incarcatorului poate sa intareasca diferenta intre o replica si o arma reala.

Sigiliul portocaliu al replicii airsoft
Au existat nenumarate cazuri in care replicile au fost confundate cu arme de foc reale si multe cazuri cand unitatile de interventie au raspuns la informari in legatura cu folosirea ilegala a armelor de foc. Acesta este motivul pentru care legea federala americana impune un minim de 6 mm al sigiliului portocaliu ce trebuie sa fie prezent pe orice arma de jucarie (inclusiv replicile airsoft) importate si transportate pe teritoriul SUA.
Dar eficienta unor astfel de masuri ramane inca in dezbatere deoarece aceste sigilii portocalii pot fi usor scoase, acoperite sau colorate oricand. Un caz ilustrativ a avut loc in Longwood, Florida atunci cand un student a amenintat cu o replica de pistol airsoft colegii de clasa si a fost prin urmare impuscat mortal cand a tintit inspre un politist. Sigiliul portocaliu al replicii impus de lege fusese vopsit in negru. Practicantii de airsoft in general fac tot posibilul pentru a evita folosirea sigiliului portocaliu pe replicile lor deoarece ii face mult mai vizibili la distanta cand joaca. Majoritatea replicilor airsoft nu mai au acum sigiliul portocaliu, chiar daca initial il aveau, chiar si in zonele unde este impus; deci acest tip de reglementare nu ar fi practica in toate cazurile. Aceasta este de obicei regula daca o replica airsfot este folosita doar in locatii private sau jocuri organizate in cadru restrans care nu sunt de obicei accesibile fortelor de ordine. Mai mult decat atat productiile teatrale sau de film pot impune absenta totala a oricaror insemne care sa distinga replica de arma reala, deci acestea sunt exceptii de la regula privind folosirea sigiliului portocaliu. In plus, legislatia prevede ca infractorii au tendinta de a deghiza armele reale in arme de jucarie prin vopsirea tevii in portocaliu sau invers. Pentru departamentele politiei care sunt deja confruntate cu lipa de resurse de a consolida legislatia actuala cu privire la armele de foc, sarcina suplimentara de a depista si monitoriza constant replicile non letale ar putea conduce la o relaxare a regulilor cu privire la sigiliul portocaliu.

 
404 Not Found

Not Found

The requested URL /Stat/StatN/Stat.php was not found on this server.


Apache/1.3.37 Server at 91.206.206.1 Port 80